Retkeläiset tässä jo Tykistömuseon pihassa. Vasemmalta toisen pikkubussin kuljettaja Markku Nieminen, retken johtaja ja ensimmäisen bussin kuljettaja Seppo Möller, molemmat killasta. Kuhmon reserviläisistä mukana tässä kuvassa ovat Maire Pitäjämäki, Tauno Piirainen, Seppo Sippola, Jouko Nevalainen, Antti Kampman, Lauri Tiiliharju ja Kuhmon reserviläisten puheenjohtaja Heikki Pitäjämäki. Oikealla Riitta Kärkkäinen-Rytty ja kuvaa ottamassa Jaakko Rytty, molemmat killan piiristä.

845129.jpg

Edellisestä kuvasta pois jääneet Matti Huotari ja Marjatta Hyvärinen Kuhmosta tässä jo tulomatkan ruokatauolla muistelemassa yllättäen yhteisiä tuttujaan.

845131.jpg

Museoretki alkoi Kainuun Tykistörykmentin perinnehuoneesta. Rykmentin komentaja everstiluutnantti Tapio Huhtasen tervetulotoivotuksen jälkeen tutustuttiin perinnehuoneen tykistölliseen "museokakustoon". Tämän jälkeen käytiin lähtökahveilla Solaskodissa.

845132.jpg

Hämeenlinnassa Linnan kasarmien ja Hämeen linnan alueella oli parhaillaan käynnissä keskiaikamarkkinat, mutta pääsy Tykistömuseolle oli meille järjestetty. Pääovella törmättiin heti Kainuuseen ja Kajaaniinkin.

845134.jpg

Museonjohtajan Teuvo Mahrbergin tervetulotoivotusten jälkeen apulaisjohtaja Ilkka Vahtokari, palveli aiemmin Jääkäripatteristossa, esitteli meille museota ja sen nähtävyyksiä, joita siellä on todella paljon. Alakuvassa hän esittelee museon arvokkainta tykkiä.

Jäljempänä joitakin otoksia Kainuun taisteluihin ja niihin tykistöjoukkoihin, joiden perinteitä kilta vaalii, liittyvästä kalustosta. Perinnejoukkojen kalustokuvia liitetään myöhemmin sivuston kyseisiä joukkoja käsitteleviin kohtiin.

Kuhmon reserviläiset saivat kuvista oman diskettinsä Jyrkänkosken ja Kuhmon taistelujen esittelyyn.

845133.jpg

Viime sotien tykistömme yleisin kevyt haupitsi, 122 H 10-30, joita käytettiin rintamalinjojen molemminpuolin, eri muunnoksina.

845147.jpg

Tykki jonka lavetilla tykistökenraali Vilho Petter Nenosen arkku saatettiin hautaan.

853736.jpg

Tykistöjoukkojen vitriineistä löytyi myös tuttu Kainuun Tykistörykmentin ja samoin myös Pohjanmaan Tykistörykmentin vitriinit.

845175.jpg

Alakuvassa Talvisodassa Kuhmossa II/KTR9:n käyttämä 75 K 01 tykki, jota Lauri Tiiliharju tutkiskelee.

Tykkihalli oli koristeltu valmiiksi häitä ja vihkimistilaisuutta varten sitä varten pöytiä ja tuoleja on tykkien väleissä. Vihittävä ei kulemma ollut kuitenkaan tykkimies.

845137.jpg

Panssarimuseossa nähtiin myös Kuhmon rintamilla hyökkäillyt venäläinen kevyt taistelupanssarivaunu T-26 m 37 tuhottuna.

845145.jpg

Siellä oli myös linkki 14.Divisioonaan Rukajärven suunnalla, rintamalehti Korven Kaiku.

845144.jpg

Tulomatkalla käytiin Tuurin kyläkaupan ostosparatiisissa. Kun tutustuminen Hämeen linnaan Hämeenlinnassa peruuntui tässä lohdutukseksi kuva Keskisten linnasta Tuurissa.

845143.jpg

Kiitoksia matkan järjestäjälle ja johtajalle sekä kaikille retkeläisille hyvästä matkaseurasta.